VESILEIKKAUS SOVELTUU MONEEN

TIETOA VESILEIKKAUKSESTA

KIVEN LEIKKAUS – RATKAISUNA VESILEIKKAUS

Vesileikkaus on oiva ja hellävarainen menetelmä erilaisille kivilaaduille. Tyypillisimpiä leikkauskohteita ovat isot lattia-alat, joihin tarvitaan erilaisia muotoja esim. pylvään ympäristöt, seinien määräämät kaaret yms.. Vesileikkauksella saadaan laatat sopimaan toisiinsa ja isoista kokonaisuuksista helposti asennettavia. Leikkausjälki voidaan tarvittaessa tehdä myös karkeaksi, jolloin saumausaine tarttuu paremmin kiven reunaan. Arkipäivää vesileikkaukselle ovat myös erilaisten työtasojen mittamuutokset sekä rei’itykset. Usein esimerkiksi keittiöremontin yhteydessä halutaan säästää vanha marmori- tai kivitaso. Koska minkäänlaista jälkityöstöä ei tarvita leikkausjälkeen, on vesileikkaus usein edullisin ja helpoin vaihtoehto tasojen muokkaamiseen.

Sisustuksessakin käytetään kaikenlaisia kivilaatuja mm. yllämainituissa tasoissa, boordeissa tai vaikka kellon taustana. Kaikenlaiset kuviot ovat mahdollisia toteuttaa niin ikään vesileikkauksella. Yleisesti kiven rei’itykseen käytetään matalapainetta, jotta materiaalin pinta säilyy ehjänä. Kun kivi on lävistetty, paine nostetaan korkeammaksi leikkauksen suorittamiseksi. Kivilaaduissa on huomattavia eroja ja nämä erot vaikuttavat suuresti materiaalin lävistykseen sekä leikkausnopeuteen.

Projekteja löytyy joka lähtöön. Oli sitten kyseessä marmorin, graniitin tai erityyppisten laattojen leikkausta, vesileikkaukselle työ on vaivatonta ja suurienkin sarjojen leikkaus onnistuu nopeasti. Vielä ei ole vastaan tullut kivilaatua, mitä ei olisi voitu leikata. On kuitenkin joitain kivimateriaaleja, joiden rei’ittäminen on vaikeaa kiven haurauden takia. Ohessa muutamia kuvia vesileikatuista kivistä.

VESILEIKKAUS – HINTA JA TYÖKUSTANNUKSET

Artikkeli ei varsinaisesti kerro konkreettisia lukuja vesileikkauksen hinnasta, mutta pohjustaa tulevia tarjouksia ja tilauksia. Materiaalien hinnat elävät ja tuntiveloitus vaihtelee firmoittain korkeapainepumpun kapasiteetin sekä käytettävien suutinpäiden mukaan. Muita hinnoitteluperiaatteita olemme listanneet tähän artikkeliin.

Päivittäiset tiedustelut vesileikkauksen kustannuksista ja hinnoitteluperiaatteista ovat arkipäiväämme. Yleisesti soittaessaan asiakas esittää asiansa leikattavasta materiaalista, kappalemääristä ja toimitusajasta. Avustamme aina ystävällisesti asiassa parhaalla mahdollisella ammattitaidollamme ja kokemuksellamme, mutta tarjousta on yleisesti lähes mahdoton antaa osakohtaisesti näkemättä itse osaa tai piirustusta kyseisestä kappaleesta. Leikattavia osia kun on joka lähtöön. Vesileikkauksen hinnoittelussa otetaan huomioon monia asioita, jotka tarjouksessa huomioidaan seuraavasti:

  • konetunnit / leikkausmatka
  • leikattava materiaali ja sen paksuus
  • laatuvaatimukset (leikkauspinnan laatu)
  • kappalemäärät (enemmän osia, vähemmän osakohtaista hintaa)
  • toimitusaika (pikatoimitukset hintavampia)
  • mahdolliset mallinnus/piirto –kustannukset (jonkin objektin muunto vektorikuvaksi)
  • mahdolliset materiaalikustannukset (materiaalit varastostamme / asiakkaalta)
  • sarjatyöstä johtuvat käsittelykulut (esim. leikataan isoihin levyihin kaksi pienehköä reikää, tällöin levyn nostaminen pöydälle ja pois vie enemmän aikaa kuin itse leikkaus)
  • yhtäläisen leikkausradan hyödyntäminen (esim. kahden eri osan suorat linjat on vaivatonta leikata yhdellä leikkausmatkalla, täten vähentäen leikkausmatkaa ja konetunteja)
  • muut liikkuvat kulut (mahdollinen tavaran nouto/vienti, erikoislaatuiset leikkaussapluunat)

 

Hinnoitteluperiaatteiksi olemme luoneet muutaman malliesimerkin.

Oletetaan, että molemmat osat ovat mitoiltaan 200x100mm.

Esimerkki #1

Leikkausmatka n. 600mm

Esimerkki #2

Leikkausmatka n. 900mm

Vesileikattavan objektin muodon edut:

Materiaalikustannukset pysyvät osasta riippumatta vakiona. Vesileikkauksen osalta esimerkki #2 maksaa oletettavasti 1/3 enemmän. Esimerkki #1:llä on kuitenkin yhtäläiset ääriviivat ja osa on täten leikattavissa hyödyntäen yhteisiä leikkuuviivoja keltaisten pisteiden osoittamalla tavalla:

Vesileikkauksen osuus täten pienenee potenssissa esimerkki #1:llä verraten #2:een, jossa jokaiselta osalta on leikattava erikseen kaikki muodot. Tietysti tähänkin saadaan vielä monia muuttujia leikkauspinnan laatuvaatimusten kanssa ja sarjojen kasvaessa. Sarjatilauksissa pystytään jo hyödyntämään useampaa suutinpäätä ja mahdollisesti moninkertaisesti alittamaan oletetut yhden suutinpään konetunnit.

Materiaali vs. materiaalipaksuus

Jos projekti on mahdollista suorittaa useammasta eri materiaalista ja materiaalipaksuudesta, herää kysymys taloudellisimmasta toteutuksesta. Vesileikkaukselle tyypillinen leikkuupari on tavallinen teräs ja alumiini, riippuen tietysti osan muodoista ja paksuusluokasta. Alumiinia on mahdollista leikata yli kolminkertaisella nopeudella teräkseen verrattuna, mutta teräs on taas materiaalina moninkertaisesti kilohinnaltaan edullisempaa. Ruostumattoman teräksen kohdalla leikkausnopeus on verrattavissa raudan leikkausnopeuteen ja materiaalina mennään melkein alumiinin hintaluokassa. Varsinkin asiakkaan itse toimittaessa leikkausmateriaalit, on hyvä tiedostaa edukkain työstömenetelmä.

Vesileikkauksen rankka kilpailu: valtit käyttöön

Vesileikkauskoneet yleistyvät ja leikkaamoita on jo useita Suomessa. Täten kilpailu on maanlaajuisesti kovaa. Nykypäivän kilpailuvaltteina pidetäänkin laatua, hintaa ja toimitusaikoja. Itse olemme erityisesti perehtyneet nopeisiin toimituksiin. Varastomme kattaa alumiinit, teräkset, ja ruostumattomat ja haponkestävät teräkset. Näillä materiaaleilla toimitusajat ovat hätätapauksessa mahdollista saada vuorokauden sisään, ja pystymmekin työskentelemään kellon ympäri tarvittaessa. Usealla taholla materiaalit tilataan toiselta tavarantoimittajalta ja toimitukset saattavat venyä viikkoihin.

Pitkälti hintaan vaikuttava materiaalin menekki saadaan minimiin tiheillä osasijoitteluilla. Huippuluokan ohjelmistot, joihin myös itse olemme panostaneet auttavat nopeiden ja laadukkaiden nestien luontiin ja täten säästö voi olla useita neliömetrejä isoilla osasarjoilla. Tämä takaa tietysti myös asiakkaalle pienemmät kustannukset.

Leikkauslaatu ja tähän liitännäinen leikkausnopeus on lopulta toinen hintaan vaikuttava tekijä, joihin jokaisella alan yrityksellä on tietty veloitus eri laatusuhdanteille. Itse optimoimme leikkausnopeuden kaarihidastuksilla ja nopealla suoran viivan leikkauksella. Näin takaamme loisteliaan leikkausjäljen ja nopeimman mahdollisen leikkauksen säästäen täten myös asiakkaan rahapussia; Tietenkin laadusta tinkimättä.

Meillä jokainen työntekijä osaa alan aina tarjouslaskennasta, piirtoon, leikkuukoodin tekoon ja leikkaamiseen asti. Kun yksi henkilö pystyy hoitamaan työn alusta loppuun asti, olemme erittäin palvelusalttiita ja palvelu on nopeaa jokaisen tietäessä työnsä eri vaiheet. Kustannukset pysyvät pieninä ammattitaidon korvatessa työntekijöiden määrän. Täten olemme erittäin kilpailukykyisiä hinnoittelunkin puolesta.