Vesileikkaus soveltuu moneen
Vesileikkaus on menetelmä, joka keskittää n. 4000 baria painetta, vettä ja abrasiivihiekkaa n. 0,9 mm alueelle. Vaikka vesisuihku tekee n. 0,9mm railon, tämä ei tarkoita, että se söisi osan muotoja tai kaventaisi niitä. Leikkauksen ohjelmoinnilla optimoidaan suutin myötäilemään osan muotoja ns. railonkorjauksella, jolloin railon reuna toimii leikkaavana objektina. Vesileikkaus perustuu veden ja hiekan hiovaan voimaan. Nopealla työstöllä saadaan karhea pinnanjälki, ja hitaalla siisti mattapinta. Kaarevat muodot myötäillään automaattiohjauksella työstämään hitaammin, ja suorat muodot on mahdollista leikata nopeammin. Vesileikkauksella päästään yleistoleranssiin +-0,2 – 0,5mm. Viistoumaa muodostuu n. 0,02 – 0,07mm.
Vesileikkausta voidaan käyttää lähes kaikille materiaaleille
Puhdas vesi sopii pehmeille materiaaleille, kuten:
- kumi
- hiilikuitu
- muovit
- vaneri
- villa
- erilaiset tiivistemateriaalit
- ym.
Sekoittamalla veteen abrasiivihiekkaa voidaan leikata kovia materiaaleja, esim.
- teräkset
- alumiini
- kupari
- messinki
- titaani
- kivet
- lasi
- ym.
Vesileikkuun laatu
Leikkausjälki eli laatu perustuu materiaaliin, hiekan (hiovan aineen eli abrasiivin) määrään ja leikkausnopeuteen.
Abrasiivileikkaus
Abrasiivileikkauksella tarkoitetaan vesileikkausmenetelmää, jossa veden sekaan sekoitetaan hiovaa ainetta eli abrasiivia. Abrasiivi on hienojakoista hiekkaa (80 mesh). Leikkauksen aikana abrasiivia sekoittuu veteen n. 200-350g minuutissa ja tämä mahdollistaa paksujenkin metallien vesileikkauksen. Hiekan määrää annostellaan tarpeen mukaan, jolloin leikkauksesta saadaan taloudellisempaa suurille sarjoille. Alumiinia voidaan leikata pienemmällä hiekkamäärällä, kun taas esimerkiksi teräksen leikkaus kannattaa toteuttaa suuremmalla hiekansyötöllä. Metalleilla leikkauspinnasta saadaan hyvinkin hienonkarhea, jos tällaisiin tuloksiin halutaan päästä. Vesileikkauksen perusnopeuksilla päästään jo laatuluokkaan, joka ei tarvitse jälkikäsittelyä. Leikattavaan objektiin ei synny kemiallisia, termisiä tai jännitteisiä muutoksia. Vesileikkaus on myös erittäin hellävarainen leikkausmenetelmä, jonka vuoksi leikkaus onnistuu myös valmiiksi kalvotettuihin, pintakäsiteltyihin tai maalattuihin pintoihin ilman niiden vaurioitumista. Vesileikkaus mahdollistaa myös erikoisempien materiaalien laadukkaan leikkauksen, esimerkkinä mm. erilaiset liimatut kerroslevyt, kennorakenteet ja kuitulevyt.
Puhdasvesileikkaus
Hauraiden ja pehmeiden materiaalien leikkaus voidaan toteuttaa pelkällä puhtaalla vedellä ilman abrasiivia. Puhdasvesileikkaus toteutetaan tyhjään altaaseen, toisin kuin abrasiivilla leikatessa kovia materiaaleja. Tällöin vesi ei aaltoile osien päälle, eikä turhaa kastumista synny. Tämä mahdollistaa vedelle arkojen materiaalien vesileikkaamisen. Pelkän suuttimen vesisuihkusta aiheutuva kastuminen on erittäin minimaalista, mikä mahdollistaa jopa pahvin vesileikkauksen. Materiaaleilla kuten muovilla sekä kumilla leikkuupinnasta tulee hyvinkin sileä. Haurailla materiaaleilla leikkauspinnassa saattaa joskus esiintyä murtumia materiaalista johtuen ja leikkausjälki saattaa olla hieman karheampi, mutta laatu on silti täysin kelvollinen. Puhdasvesileikkaus on erinomainen tapa leikata esimerkiksi tiivisteitä, eristemateriaaleja ja muita herkkiä materiaaleja. Leikkausmenetelmä on niin hellävarainen oikein suoritettuna, ettei materiaalien repeilyä ilmene.
Vesileikkauksen soveltuvuus
Vesileikkausta voidaan soveltaa hyvinkin laaja-alaisesti. Uusilla lävistystekniikoilla muodon tekeminen ja rei’itys herkkiinkin materiaaleihin onnistuu. Vaikeat materiaalit esim. lasi ja ohuet kivet pirstoutuvat herkästi, mutta uuden matalapainelävistyksen ansiosta kyseisten materiaalien rei’ittäminenkin vesileikkauksen avulla on mahdollista. Haitalliset materiaalit, jotka eri leikkausmenetelmillä vapauttavat vaarallisia pölyjä tai sulaessaan haitallisia kaasuja eivät tuota vesileikkaukselle ongelmia. Vesi sitoo pölyt ja koska vesileikkaus on kylmä leikkausmenetelmä, materiaalin sulamista ei tapahdu.
Alumiini
Alumiinin leikkaus on vesileikkaukselle erittäin kustannustehokasta. Niin paksut kuin ohuetkin levyt ovat nopeita työstää. Leikkuupinnasta saadaan siisti ja tarkkuudessa 30mm levypaksuuteen asti pysytään hyvin alle 0,5mm yleistoleranssissa. Polttomenetelmät sopivat yleensä vain ohuille alumiinilevyille, mutta vesileikkauksella ohuetkin levyt voidaan leikata päällekäin ja saada näin taloudellinen ja kilpailukykyinen toteutus.
Rst/Hst
Kun materiaalipaksuus ylittää 6mm, vesileikkaus on mainio leikkausmenetelmä. Laserilla tätä pidetään yleisimpänä maksimina työstöpaksuutena rst/hst -laaduille. Materiaalipaksuus voi olla teräksillä jopa 80mm. Tälläisten osien leikkaukselle jälkityöstö saadaan minimiin, koska vesileikkauksen tarkkuus pysyy silti materiaalipaksuudesta riippumatta hyvänä, eikä pinta karkaistu. Ohutlevyillä vesileikkaus häviää polttomenetelmille työstönopeudessa, mutta jos osassa esiintyy esimerkiksi kapeita seinämiä tai muuten pieniä muotoja, säästytään lämpövääristymiltä ja sulamiselta. Tällöin vesileikkaus on hyvä ratkaisu.
Kulutusteräkset
Kohteisiin, joissa karkaistuminen on ongelma. Osa säilyttää kimmoisuutensa eikä halkea, kun se on toteutettu vesileikkauksella. Tästä esimerkkinä mm. seulaverkot.
Muut hyvät vesileikattavat materiaalit verrattuna polttomenetelmiin:
Muovi
Erittäin hyvä vesileikattava. Polttomenetelmät aiheuttavat palamista.
Kiiltäväpintaiset materiaalit
Esimerkiksi pintakäsitellyt rosterit, kuparit ja messingit. Laserleikkauksessa kiiltävä pinta peilaa leikkausäteen takaisin, eikä leikkaus täten onnistu.
Vesileikkaus on suositeltavaa lähes kaikkiin 2D-mallinnettaviin leikkaustarpeisiin. Jos leikkauksen soveltuvuudesta tarvitsemallenne materiaalille/osalle esiintyy kysymyksiä, me kerromme mielellämme onko osa kustannustehokas toteuttaa vesileikkausmenetelmällä. Toimintamallimme perustuu rehellisyyteen, ja se on taannut meille jo usean vuoden ajan tyytyväiset asiakassuhteet.
Vesileikkauksen kannattavuus
Vesileikkaus on kannattavimmillaan paksuudeltaan 8-60mm metalleilla, jolloin saadaan jo suuria säästöjä jälkikäsittelyssä koneistuksen tai muun yleisen pintakäsittelyn suhteen. Tuotteen sarjatuotannossa tämä näkyy jo varsin suurena säästönä. Leikkaaminen samanaikaisesti monella suuttimella samaa leikkuurataa takaa nopean tuotannon, edullisemman kappalehinnan ja jokaisesta osasta tulee samanlainen. Tästä on jo suurta etua osan ollessa muodoiltaan ”monimutkainen” ja muutoin monia työvaiheita tarvitseva kappale. Vesileikkaus voi täten korvata mahdolliset osan aikaisemmat valmistusmenetelmät, jotka ovat saattaneet sisältää erinäistä hiomista, poraamista tai jyrsintää ym.